A Kelta tündérek nyomában

Danu istennő népe
A leghíresebb tündérek a Tuatha dé Dannam, azaz Danu istennő népe, más néven sidhe. Ők a tündérek elit rétege, és az írek legfőbb is­tenei, akik elhozták számukra a költészetet, a mágiát és a tudományokat. Tir Nan-Og-ból, az Örök Fiatalság Földjéről látogattak át az embe­rek birodalmába, és legtöbbször a nyári félévben lehetett találkozni velük.
A kelták vándorénekeseit tündérek vitték át a másik világba, hogy ott zenére és varázslásra tanítsák őket. Bár az emberek számára csak néhány nap vagy hét telt cl ebben a csodás bi­rodalomban, mire hazatértek, már évek vagy akár évtizedek is elmúltak saját idejük szerint. Tanítóiktól mágikus hangszereket is kaptak jutalmul és a nép sosem vitatta, hogy ezek és a bárdok varázslói képességei a tündérektől származnak. Ügy hitték, aki egyszer hallotta a tündérzenét, soha többé nem tudta elfelejteni és egész életében vágyakozott arra, hogy újra hallhassa.
 
A kelták mindennapjainak szerves részét képezte a történetmesélés és a csodás lényekről szóló elbeszélések. Úgy tartották, tündérek laknak a házakban, a folyókban, a tavakban, a hegyekben, de még a föld mélyén is, és az ő jóságuk vagy gonoszságuk hatással van az emberek életére. A segítő tündérek nagy megbecsülésnek örvendtek, étellel, itallal vendégelték meg őket, de a gonosz vagy incselkedő lényeknek is tettek ki ajándékokat a biztonság kedvéért.

A bárdok tanítói
Az a kiválasztott, aki a tanítók minden teltételé­nek megfelelt, kétszer-háromszor több ideig él­hetett, mind egy átlagember. Amikor visszatért saját hazájába, általában púpos, sánta vagy vak lett, ezt adta cserébe a tündérek tudásáért Ám amíg varázslatos hangszere a birtokában volt, az emberek tökéletesnek látták és zenéjét újra hal­lani akarták.
Amikor a tündérek átjöttek az emberek világába táncolni, anyagi formájukban sokszor elnyűtték a cipőiket. így mindig tartózkodott a köze­lükben egy apró lény, a leprechaun, hogy meg­javítsa a széttáncolt lábbeliket. A leprechaun egyik kezében kis cipészkalapácsot, másikban egy kulcsot cipelt, fején háromszögletű kala­pot viselt, és többnyire zöld ruhában járt. Egy levél alatt üldögélve foltozta a tündérek cipóőit, de ébersége ekkor sem lankadt. Arannyal teli edénykéjét egy kút mélyén rejtegette, de ahhoz, hogy ezt megszerezzék, előbb kellett megpillantaniuk a leprechaunt, mint hogy ó meglátta volna az embereket. Amikor végzett a munkával, éjszakára cluricaunná változott és mindenféle csínyeket követett el. Kifosztotta a borospincéket és különféle állatokon lovagolt a holdfényben.

Házi manók és csínytevők
Sokfelé ismertek voltak a leprechaunhoz hason­lóan szorgos, többnyire apró termetű lények. A legismertebb házi manók a kicsi, ráncos, barna bórú, többnyire meztelen, vagy rongyos ruhá­jú brownie-k, akik szintén munkájukról voltak híresek, de ők az emberek életét igyekeztek megkönnyíteni. Beköltöztek a házakba, és min­den éjjel, amíg a gazda aludt, elvégezték a há­zimunkát, elrendezték a jószágokat, de ha lusta szolgáló lakott a háznál, azt bosszantották és kínozták. Elvárták, hogy tejszínt, tejet és mézes süteményt tegyenek ki számukra, de ha túl sok ételt vagy ruhát hagytak elöl a házban, megsér­tődtek és elköltöztek. Bár segítőkészek voltak az emberekkel, nem kedvelték, ha kritizálták a munkájukat, vagy kigúnyolták őket. Amikor egy brownie megsértődött és bosszúból go­noszságokat kezdett művelni, már a boggart elnevezéssel illették és persze igyekeztek minél előbb kiengesztelni.

Elátkozottak
Az emberek, különösen nyári éj­szakákon nem szívesen aludtak a tündérek tisztásain vagy kedvenc fái alatt, mert ha valaki megzavarta őket, még a jóindulatnak is haragra gerjedtek. Mivel az időtlenségben éltek, nem számított nekik, mikor torolják meg a rajtuk esett sérelmet. Ha az illető már meghalt, a leszármazottait érte az átkuk. Ki lehetett engesztelni őket, ám ehhez több­nyire hosszadalmas próbák sorát és egy tündérországban tett utazást kellett túlélnie a jelentkezőnek.

Tündérkörök
Gyakorta látható a réteken, erdőkben gombakör, olyan gombák csoportja, amik szabályos kör alakban, néha egészen kicsi, máskor hatalmas gyűrűben nőnek. A walesiek úgy tartották, ezek a tündérgyűrűk vagy boszorkánykörök egy táncoló tündérnép, a tylwyth teg lábnyomai.

Szintén szorgalmas, de mindig segítőkész lények hírében álltak az írországi beantighek, az idős asszony képében megjelenő tündérek, akik szí­vesen vigyáztak a kisgyerekekre és tejszín, eper és sütemény ellenében még a házimunkát is el­végezték. Ezek a kedves, nagymamaszerű lények rendkívül barátságosak voltak az édesanyákhoz, igyekeztek megkönnyíteni a dolgukat a ház kö­rül. Jelenlétük áldás volt az otthonra és a családra. A csínytevó házimanók comwalli megfelelői a pixic-k, akik gyakran sündisznó alakban jelen­tek meg. Ezek az apró, zöld tündérek általában mocsarakban vagy kövek árnyékában ropták a táncot és rázták kis csengettyűiket, de ha úgy tartotta kedvük, lovakat loptak, majd a hátukra ülve hajszolták őket, vagy a házak konyháiban ga­rázdálkodtak. Az embereket nem bántották, de apró bosszantásaik és többnyire rosszul végződő szívességeik miatt nem igazán voltak kedveltek.
A házak körül ólálkodó tündérnépek közül jelentős szerepük volt a halálszellemeknek is, pl. a banshee-nek, aki kisírt, vörös sze­mével, hosszú, fakó hajával és vérfagyasztó sírásával riogatta az embereket. Úgy tar­tották, ez a női tündér zöld ruhát és szürke köpenyt visel, és aki meghallja a kiáltását, arra hamarosan halál vár. Skót megfelelője a bean nighe, akit legtöbbször folyók és pa­takok mellett lehetett megpillantani, amint azoknak az embereknek a vérfoltos ruháit mossa, akik hamarosan meg fognak halni. Úgy hitték, azoknak az asszonyoknak a szel­lemei ők, akik szülés közben haltak meg, és addig kell újra és újra mosniuk, amint bele nem halnak ebbe újra.

Goblinok és gonosztevők
Sok kelta történet említ rosszindulatú óriásokat is, akik Skócia nyugati fennsíkjain fachan, a Man szigeten foawr, az íreknél fomoiri néven voltak ismertek. Többnyire egy szemmel, egy kézzel, egy lábbal és szöges bunkót lóbálva vagy hatalmas sziklákat dobálva jelentek meg és így riogatták az embere­két, vagy ha éppen olyan kedvük volt, elragadták a jószágokat.
Egy mogorva, rút tündérfajta, a spriggan is meg tudott jelenni óriásként. Ez a nép úgy tartotta, ők valójában óriások szellemei, és ezt bizonyí­tandó, hatalmas méretűre voltak képesek fel­fújni magukat, ők őrizték a föld mélyén rejtőző kincseket, de emellett pusztító, veszélyes tolva­jok hírében is álltak, akik kirabolták az emberek házait, elpusztították a termést és állítólag még gyerekeket is elragadtak, hogy csúf kicsinyeiket hagyják ott helyettük. Ám még ők sem tartoztak a leggonoszabb tündérek, vagyis a goblinok, más néven bogie-k közé.
Ezek a fondorlatos lények sokszor állatalakban jelentek meg vagy tündérgyümölcsökkel csá­bították el az embereket, legtöbbször a gyere­keket. Szerteágazó nemzetségük legtöbb tagja nem egyértelműen számított gonosznak vagy jónak, de kiszámíthatatlanságuk folytán az emberek sokszor kerültek összetűzésbe velük. Gonosz megfelelőiket sokszor hobgoblinoknak nevezték, bár ez a név más tájegységeken inkább a barátságos kis brownie-t jelentette.

Vándorok rémei
Az egyik leghírhedtebb, a goblinok nemzetségé­be tartozó tündér az ír phooka, aki úgy tartotta, őt illeti az a termény, amit a parasztok nem ta­karítanak be Samhain, azaz november 1. nap­jáig Nagy büntetésre számíthatott, aki ezután kezdett aratni, hiszen már a phooka-t lopta meg. Arról is híres volt, hogy különféle állatok alakját tudta felvenni, bár többnyire lángoló, sötét sze­mei elárulták. Legtöbbször lóként jelent meg,de találkoztak kutya,sas vagy bika képében megjelent phookával is.
Szintén a goblinok között tartották számon a bogle-t. Ez a tündér kizárólag bűnözőkkel, gyil­kosokkal, tolvajokkal szemben volt ellenséges, másokat nem bántott. Ezzel szemben a legfélel­metesebb és leghírhedtebb goblin a redcap bár­kire rátámadt, aki a tanyájára merészkedett. Ro­mos tornyokban, rossz hírű, elhagyott házakban húzta meg magát, amiket mindenki igyekezett elkerülni. Emberi vérrel festett, piros sapkájáról ismerték fel.
A nemzetség egyik kevésbé vérszomjas népe a mesebeli hét törpéhez hasonló bányászgoblinok.
Ahogy keresték az érceket, kopogtattak, erről nevezték el őket knocker-nek. Ha elég ételt hagy­tak hátra számukra, nem piszkálták az embere­ket, sőt, még szerencsésnek is számított az, aki összetalálkozott velük a mélyben, hiszen ők csak a jó érclelőhelyeken bányásztak

Az őrzők
A kelták varázstudói, a druidák nagy becsben tartották szent ligeteiket, domb­jaikat, a folyókat, tavakat és a fákat. Ezekhez sokszor tündéreket is társítottak, akiknek a feladata az őrködés volt. Ilyen örtündér a korred, egy torzonborz, szeszélyes, de barátságos lény, aki a britannial állóköveket, azaz a menhirekét védelmezte, és a lunantishess (vagy lunantishee), aki a kökénybokrokra vigyá­zott. nehogy bárki ágat törjön róluk november 11-én és május 11-én. Aki ezt megszegte, arra nagy szerencsétlenség várt.
.A vizek tündérei
A kagylókkal fedett shellycoat mellett ren­geteg más, vízhez kötődő tündér ismeretes, mint pl. a merrow, azaz a sellők, akik többnyi­re vörös, tollas fejfedőt viseltek, amit ha vala­ki ellopott tőlük, többé nem voltak képesek visszatérni a tengerbe. A hímneműek barátsá­gosak voltak, de nem túl megnyerő külsejűek. Sokszor kistermetű, szarv nélküli marha­ként futkároztak a tengerparton. A női sellők szépségét azonban sok dalos megénekelte, de amikor feltűntek, azt többnyire a vihar elője­lének tartották. Gyakran előfordult, hogy egy sellőlány beleszeretett egy emberbe, majd há­zasságot is kötött vele.
A selkie a fókatündérek elnevezése, akik az Orkney és Shetland szigetek körüli tengerben éltek. Az asszonyok képesek voltak levetni fókabőrüket, és csodaszép nők képében megje­lenni az emberek között. Ha egy férfi megszer­zett egy ilyen üres bőrt, a selkie-nek muszáj volt feleségül mennie hozzá. Ez után az ember­nek csak arra kellett ügyelnie, hogy a bőrt jól elrejtse, mert ha a nő megtalálta, azonnal fel­öltötte és újra eltűnt a tengerben, az elhagyott férjnek pedig megszakadt a szíve bánatában. A legendák szerint a hímnemű selkie-k képesek voltak vihart támasztani, hogy hajókat borítsa­nak fel, így állva bosszút azokért a rokonaikért, akikkel emberek végeztek.

Hihetetlen tengeri szörnyek
A többnyire hatalmas, uszonyos lábú ló for­májában megjelenő skót nuckelavee szintén a tengerek lakója volt, de gonosz szemeiről már első pillantásra látszott, hogy rosszin­dulatú. Nyaka alig bírta tartani óriási mé­retű fejét, és mivel nem volt bőre, látszottak sárga erei, fekete vére, vörös izmai és fehér inai. Csak a tengervizet kedvelte, így ha vala­kit üldözőbe vett, elég volt csak belegázolni egy folyóba vagy patakba és a lény visszafor­dult.
A skót kelpie is ló képében jelent meg, bár néha szőrös emberként is mutatkozott. Ro­konával ellentétben nem a tengerekben, ha­nem folyók és patakok közelében élt. Fiatal, barátságos lónak látszott, aki megengedte az embereknek, hogy a hátára üljenek, de kelle­metlen meglepetést okozhatott, amikor gya­nútlan utasával beszáguldott a vízbe.
Sokkal veszélyesebb a tavakban és tengerek­ben is megtalálható each uisge, aki szintén képes volt ló alakját felvenni, de csak akkor, ha érezte a tenger illatát. Miután szétmarcan­golta áldozatát, a mája kivételével az egészet felfalta. A folyótorkolatok gonosz tündére volt a peg powler, a zöld, hegyes fogáról híres boszorkány, aki megragadta a vízben állók bokáját, majd lehúzta áldozatát a víz alá, és addig tartotta ott, amíg megfulladt.
Akadtak olyan gyönyörű, csábító vízi tün­dérek is, akik a szirénekhez hasonlóan elbá­jolták az embereket. Ilyen volt a glaistig, aki hosszú, zöld ruha alá rejtette kecsketestét, hogy magához csalja a férfiakat, majd táncra bírja őket, végül kiszívja a vérüket. Ám sok­szor kedves és segítőkész volt, ellátta az idő­seket, a gyerekeket vagy őrizte a parasztok állatait. Ennek a tündérnek a szárazföldi ro­kona a corrigan, aki éjjel gyönyörű szűzként, nappal pedig ronda banyaként jelent meg, aki azonban nem a férfiak vérét akarta, csak hogy végre valaki beleszeressen és kövesse a nap­pali életébe is. Amikor ez megtörtént, örökre megtartotta szépséges alakját.
Bár a legtöbb vízi tündér elbűvölően szép volt, mégis óvakodtak tőlük. A well spirit-ek, azaz a kút tündérei is kedvelték az emberek társaságát, és akit sikerült átölelniük, azt le­húzták magukkal a kútba, hogy ott örök éle­tükre társuk legyen.
Ahogy léteztek csodaszép, de ártó szándékú lények, úgy voltak rútak, de kedvesek is, mint a skót tavi tündér, a szőrrel borított testű, mindig szomorú urisk, akivel ijesztő kinézete miatt senki sem barátkozott.
Ha a kelták csodás világában kalandozunk, még számtalan, ma is élő legendával lehetünk gazdagabbak. Csak arra kell figyelnünk, ne dühítsük fel egyik tündért sem, és ha tehet­jük, vendégeljük meg őket tejjel és sütemény­nyel.


Forrás :Hihetetlen magazin

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

UFO baleset Magyarországon-A "Másik objektum"művelet

Ősvilági csillagkapuk- Ahol az istenek a Földre léptek

Magas szőkék, kis szürkék, gyíkemberek – Földönkívüli fajok